De moderne tijd gaat een gevecht aan met eeuwenoud geloof, in bloedmooi vormgegeven Afrikaanse fantasy-thriller.

In het West-Afrikaanse dorpje Lyi is Mama Efe het medium tussen de dorpsbewoners en de watergod Mami Wata, die over het lot van Lyi beschikt. Als de spanningen tussen Efe en haar dochter Zinwe tot een uitbarsting komen, staat de toekomst van de familie én het dorp op het spel. 

De botsing tussen eeuwenoude religieuze tradities en de eisen van de moderne tijd, de machtsstrijd tussen matriarchaat en patriarchaat en de opstand van een jongere generatie zijn vervlochten in deze mythische vertelling, waarin familieverhaal en dorpsgeschiedenis samenkomen. De afzonderlijke verhaalelementen mogen dan niet uniek zijn, de manier waarop regisseur Fiery Obasi ze in elkaar laat overvloeien is dat wel. Hoewel het verhaal in de moderne tijd speelt, geeft de bloedmooie vormgeving de film een tijdloos karakter: het messcherpe zwart/wit, de expressieve kostuums en gezichtsbeschilderingen, en de spaarzame, effectieve muziek van Tunde Jegede geven Mami Wata een magisch-realistische sfeer. Een juweeltje. 

107 minuten
Nigeria, Frankrijk, Groot-Brittannië
2023
Fon, Engels
(Engels ondertiteld)
C. J. Obasi
David Avincin Oparaeke, Emeka Amakeze, Evelyne Ily Juhen, Hidaya Ibrahim, Kelechi Udegbe, Rita Edochie, Sofiath Sanni, Tim Ebuka, Tough Bone, Uzoamaka Aniunoh